Bağırsak mukozası; yarı geçirgen bir bariyer gibi davranarak vücudumuza yararlı besin ve vitaminlerin bağırsaktan geri emilmesini, potansiyel zararlı mikroorganizmaların ve atıkların emilimini kısıtlayarak atılımını sağlar. Eğer bağırsak hücreleri arasındaki bağlar gevşer ve bozulursa sadece çok küçük maddelerin geçebildiği bariyerden artık bakteriler, mayalar, toksinler gibi istenmeyen partiküller geçebilir. Yani bağırsağınızın geçirgen olması, hastalık riski oluşturur.
Bağırsak bariyerimiz yeterince sıkı değilse; stres, gaz, şişkinlik, karın ağrısı, kramplar, ishal veya kabızlık, yorgunluk, sık enfeksiyon geçirmek, kas ve eklem ağrısı gibi sorunlar yaşayabiliriz.
Geçirgen bağırsak sendromu neden olur; işlenmiş gıdalar, yetersiz lif alımı, çeşitli toksinler (sigara, alkol, pestisitler, temizlikte kullanılan kimyasallar, endüstriyel toksinler..), kronik stres, besin eksiklikleri…
Sağlıklı bir bağırsak için sağlıklı mikrobiyata gerekir. Bu mikrobiyotayı güçlendirmek için ekstra PROBİYOTİK desteği alabiliriz. Bağırsaktaki yararlı bakteriler boşaltıma yardımcıdır. Sindirilemeyen gıdaları parçalayıp emilmelerine yardımcı olurlar. Bazı zararlı bakterilerin, virüslerin ve parazitlerin çoğalmasını önlerler. Bağırsaklardan kana toksik maddelerin geçmesine engel olurlar. Bağırsak bariyerini korurlar. K2, B12 ve folik asit gibi bazı vitaminleri sentezlerler. Kalsiyum, demir, magnezyum emilimine yardımcıdırlar. Kronik kabızlık ve ishal durumlarında kullanılması önerilmektedir.
Doğal probiyotik kaynakları: Kefir, yoğurt, boza, fermente gıdalar (turşu, sirke, şalgam..)